Introducere în accesibilitatea web

Ghid introductiv de accesibilizare a paginilor web

Acest ghid introductiv este realizat de către un utilizator nevăzător, iar elementele prezentate ca fiind utile pentru o minimă accesibilitate web, sunt alese în aşa fel încât să nu implice efectuarea de modificări asupra design-ului site-urilor.

Pictograme disabilități

Despre sintezele vocale

În acest articol, am dorit să povestim mai multe despre sintezele vocale sau naratorii digitali, pe care le folosesc nevăzătorii. Ce este o sinteză vocală? Este un soft, care enunță și exprimă vocal, descrierile articolelor de pe ecranul computerului și permite controlul asupra computerului prin utilizarea tastaturii. Practic un nevăzător atunci când se pune în fața unui calculator, navighează în sistem cu ajutorul săgeților stânga-dreapta, sus-jos. Nevăzătorii nu folosesc masul de loc. Aceste softuri sunt, de ex: Jaws pentru sistemul Windows - cel mai răspândit sau VoiceOver pentru Mac-OS. Prin modalitatea de navigare mai sus enunțată, permit atât deplasarea fără probleme în cadrul computerului local cât și pe web. Chiar mai mult, nevăzătorii au posibilitatea ca prin intermediul acestor soft-uri, să folosească smartphone-uri performante și să le utilizeze cot la cot cu ceilalți utilizatori.

Știați că: persoanele cu dizabilități de vedere plătesc facturi online, fac achiziții online, sunt active pe rețelele de socializare și mai fac o mulțime de lucruri pe care inimaginabile pentru ceilalți, ca de ex: rezervă bilete de avion, fac comandă pentru un taxi pe aplicațiile mobile, citesc cărți în format electronic, urmăresc știrile pe portalurile media, se deplasează prin orașe folosind aplicațiile GPS pentru pietoni, activează ca programatori în cadrul unor corporații mari precum Google și realizează aplicații pentru Android etc.

Prin acest articol, am dori, ca viziunea uneori eronată despre aceste persoane, să se schimbe la oamenii care poate că nu au avut ocazia să-i întâlnească pe nevăzători și să îi cunoască mai mult în viața lor de zi cu zi.

Sinteză vocală